12 januari 2016

Simon Naaktgeboren is in 1719 op zee gebleven

Simon Naaktgeboren (1691-1719) voer uit voor de Kamer van Zeeland vanuit Rammekens aan de Westerschelde op 3-5-1718. Hij vertrok met het in 1712 gebouwde fluitschip "Strijkebolle" onder leiding van schipper Jacob Blauw. Als botteliersmaat assisteerde Simon de bottelier, die aan boord van een schip verantwoordelijk voor de inkoop van proviand en de rantsoenering daarvan.
Door storm, tegenwind of windstilte kon een reis veel langer duren dan gehoopt. Daarom werd er voedsel meegenomen dat gedurende lange tijd niet gevoelig was voor bederf, zoals scheepsbeschuit, spek, boter, olie, bier, in vaten gepekeld rundvlees en gedroogde granen en peulvruchten. 
Een Fluitschip
Gedurende de eerste 2 of 3 maanden van de reis liepen nieuwelingen vaak al schuurbuik en tering (tuberculose) op, waardoor ze rond liepen met bleke gezichten, blauwe lippen en gezwollen benen. Ook reumatische klachten kwamen veel voor door de koude en vochtige omgeving. Aan het begin van de 18e eeuw wist men nog niet dat de ziekte scheurbuik door een gebrek aan vitamine C kwam, maar dacht men dat het kwam door "onvoldoende lichaamsbeweging", "te zoute voeding" en/of "winterse koude" aan boord van een schip.
Het  fluitschip "Strijkebolle" deed Kaap de Goede Hoop aan van 24 augustus t/m 19 september en kwam op 26-11-1718 in Batavia in Indonesië aan. 

Op 7-7-1719 vertrok het in 1717 in Rotterdam gebouwde fluitschip "Slot van Kapelle" vanuit Batavia. Het schip verdween in een storm op 14-8-1719 in het Nauw van Formosa bij Taiwan. Twee begeleidende schepen, de Catharina en de Meeroog, verdwenen eveneens in de golven. Zo is Simon Naaktgeboren op zee "gebleven".
Simon was een zoon van Bastiaan Cornelisz Naecktgeboren en Pieternelletie Cornelisse, die op 2-12-1674 in Dubbeldam waren getrouwd. Simon werd aldaar op 4-2-1691 gedoopt. Hij had een oudere broer Melis Naaktgeboren (1683-1741), die in 's-Gravendeel woonde met zijn vrouw Bastiaantje Abrahamme 't Hoertje en hun kinderen Pieternella, Lijntje, Bastiaan en Cornelis. Simon Naaktgeboren testeerde op 12-1-1718 in Middelburg.

Op 31-1-1724 werd Melis Naaktgeboren genoemd als erfgenaam van zijn broer Simon. Daarbij wordt vermeld dat het buitenechtelijke kind van voornoemde Sijmon Naaktgeboren wordt gealimenteerd door de Vaders en Regenten van het Heilige-Geesthuis. Dit zal Bastiaantje zijn, de op 19-9-1713 in Dordrecht gedoopte dochter van Simon Naaktgeboren en Bastiaantje Beenhakker. Er wordt procuratie gegeven aan Johan Cool, marktschipper van Dordrecht op Middelburg, om uit hun naam van de Heren Bewindhebbers van de V.O.C. ter Kamer van Zeeland of hun boekhouder, te ontvangen al hetgeen Sijmon Naaktgeboren aan maandgelden te pretenderen had.


Bronnen: http://vocopvarenden.nationaalarchief.nl/, A.E. Leuftink: Harde Heelmeesters (Zeelieden en hun dokters in de 18e eeuw), Stamreeks Naaktgeboren door J.A. van der Giessen en P. Verdonk in "Gens Nostra" 1993, www.wrecksite.eu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?