21 december 2016

Arij Huijge Munter (†1704) uit 's-Gravendeel

Arij Huijge Munter werd in 's-Gravendeel geboren als zoon van Huijgh Ariensz Munter, die rond 1694 is overleden. Huijgh was eerst getrouwd met Hilligjen IJsacks Kieboom, de moeder van Arij en weduwe van Pieter Woutersz Vrooman. Voor zijn dood was Huijgh nog hertrouwd met Leentje Ingens Evengroen. Daar de doopboeken van 's-Gravendeel zijn vernietigd, wist ik niet van het bestaan van Arij af totdat ik hem tegenkwam bij de Verenigde Oostindische Compagnie (V.O.C.).

Een fluitschip
Arij Huijge Munter uit Gravendeel vertrok als matroos op 22-2-1703 met het fluitschip “Abbekerk” voor de kamer van Zeeland. Een fluitschip heeft een vlakke bodem, een rond achterschip en 3 masten. De “Abbekerk” was een 242 tonner met 111 zeelieden en 42 soldaten aan boord. De kapitein was Adriaan Gelijsz.  
In die tijd waren lange zeereizen een aanslag op de gezondheid van alle opvarenden. Gedurende de eerste 2 of 3 maanden van de reis liepen nieuwelingen vaak al schuurbuik en tering (tuberculose) op, waardoor ze rond liepen met bleke gezichten, blauwe lippen en gezwollen benen. Ook reumatische klachten kwamen veel voor, wanneer het behalve vochtig ook koud was. 

Het werk van een matroos bestond o.a. uit laden en lossen , reinigen, teren en reparaties uitvoeren aan het schip, het af- en aanslaan van de zeilen en de waak- en roergang. De matrozen en soldaten moesten met hun bagagekisten een plaats vinden op een vrij gebleven gedeelte van het dek. Zij moesten in groepen van 8 of 9 man aan hangende tafels de maaltijden uit een gezamenlijke houten bak nuttigen. Als zitplaatsen dienden hun zeemanskisten.

Na 4 maanden op zee deed de “Abbekerk” van 7 juni tot 16 juli Kaap de Goede Hoop aan, waar nieuwe voorraden werden ingeslagen. Vervolgens kwam het fluitschip op 12-9-1703 aan in Batavia (tegenwoordig Jakarta in Indonesië). Arij Huijge Munter is op 11-11-1704 in Azië overleden.

Boekhouding betreffende Arij Huijge Munter tijdens zijn reis met de “Abbekerk”.

Bronnen: V.O.C. opvarenden bij het nationaal archiefhuygens.knaw, VOCsite.nl. GaHetNa.nl, K.J. Slijkerman's "Familiegroepen Munter" in "Ons Voorgeslacht" 2006, A.E. Leuftink: Harde Heelmeesters (Zeelieden en hun dokters in de 18e eeuw), Walburg Pers, 1991.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?