11 maart 2014

Schoon drinkwater in Oud-Beijerland en Heinenoord

In 1873 kreeg Rotterdam een waterleiding, in 1874 was Den Haag aan de beurt en in 1883 Dordrecht. Oud-Beijerland kreeg in 1887 als eerste kleine gemeente met toen 5000 inwoners een waterleiding, terwijl men toen in sommige grote steden en op het platte land drinkwater nog uit de rivier, gracht, sloot, regenton of waterpomp haalde. Regelmatig braken er ziektes uit zoals cholera. Dat kwam door het gebruik van vuil en besmet water waarin alles gebeurde; er werd uit gedronken, in gewassen, groente in schoongemaakt en ook de toiletemmer werd schoongemaakt in dezelfde sloot.

De watertoren van Oud-Beijerland
Willem Bottenberg (1849-99), aannemer uit Oud-Beijerland, nam het voortouw en diende op 11-3-1887 een aanvraag in bij de gemeenteraad voor de aanleg en exploitatie van een hoogdrukwaterleiding met watertoren in samenwerking met architect F.A. de Jongh uit Schiedam. Diverse notabelen uit Oud-Beijerland werden overgehaald om aandelen te nemen, want er moest een bedrag van ƒ37.000,- bijeen worden gebracht. Na aanleg van de waterleiding, ontstond een handel in schoon drinkwater vanuit Oud-Beijerland.

De watertoren van Heinenoord, gebouwd in 1910, is de kleinste watertoren van Nederland, die in gebruik is geweest bij een waterleidingbedrijf. Het was een hulptoren, want het drinkwater werd er vanuit Oud-Beijerland naartoe gepompt. De toren bestaat uit 3 etages, waarvan de bovenste, het reservoir, een stalen tank is met een inhoud van 50 m3.

Bronnen: H.W.G. van Blokland-Visser: Watermakers: De families Bottenberg en Smit, www.geschiedenisweb.nl, www.inoudeansichten.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?